Yeni Ttk, Paravan sirkete izin

Yeni TTK lobilerin baskısıyla, yürürlüğe girmesine 10 gün kala değiştiriliyor. Son değişiklikle 2001krizinde banka hortumcularının kullandığı 'tabela şirket' uygulamasına adeta vize çıktı. Yalan beyanla şirket tescil ettirene hapis yok, sadece 2 bin TL ceza var
Hazırlığı 6 yıl süren, TOBB, TÜSİAD, TUSKON ve diğer birçok iş dünyası kuruluşunun desteğiyle şekillenen, 13 Ocak 2011'de Meclis'teki tüm partilerin oylarıyla yasalaşan yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK), yürürlüğe girmesine 10 gün kala değiştiriliyor.

2 BİNE KURTUL
Bir süredir değiştirilmesi için çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından lobi faaliyeti yürütülen yasada, yapılacak son değişiklikler ticaret hayatını topyekün etkileyecek maddelerde olacak. Değişiklikler arasında en çarpıcı olanı ise sahte-paravan şirket kuruluşlarının önünü açan düzenleme. Mevcut yasada bir aydan altı aya kadar hapisle yargılanmayı gerektiren, yeni yasada ise hapis cezasının 2 yıla çıkmasını öngören "yalan beyanla şirket kurma" suçunun cezası paraya çevriliyor. Bu suça biçilen ceza tutarı ise 2 bin lira gibi komik rakamla sınırlı tutuluyor. Ayrıca bir şahsın kurduğu şirketi tescil ettirmemesi, yani kaçak çalışması durumunda ise ceza tutarı bin lira olarak öngörülüyor. Böylece 1980'lerdeki banker, 2001'deki banka soygunları gibi patronların "Çaycı, şoför ya da odacı"sı üzerine paravan şirket kurarak "modern hırsızlık" olarak kabul edilen finansal operasyonlar yapmasının önü açılacak. 55 yıllık kanunu modernleştiren yasa sahtecilikleri önleyecekti. Ancak lobilerin müdahalesiyle değiştirildi.

Eski kanun:
Tescil ve kayıt için gerçeklere aykırı beyanda bulunanlara hem para hem de hapis cezası getiriyor. Suçu işleyenler bir aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Ayrıca beş yıla kadar ticaret ve sanayi odalarına üye olamıyor.

Yeni kanun
Tescil ve kayıt için bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Son değişiklik
Tescil ve kayıt için gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara 2 bin lira ceza verilecek. Sicil müdürünün verdiği sürede tescil yaptırmayana da mülki amir tarafından 1000 lira ceza uygulanacak.


Konuyla ilgili görüşlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz..Ayakli Rehber, 2010 yılından bu yana yayınlanır ve iş dünyasindaki gelişmeleri bloga taşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım