Bir Turk Gunesten Soguk Su Uretti

Türk mühendis Dr. Ahmet Lokurlu, geliştirdiği güneşle soğutma sisteminin Türkiye'deki enerji krizine çözüm olduğunu savunuyor. Enerji kaynağı olarak güneşi kullanan sistem, atmosfere karbondioksit salmadığı gibi kendisini 56 yılda amorti ediyor.
Türkiye artan klima kullanımından dolayı elektrik kesintilerini konuşurken, dünya Almanya'da yaşayan bir Türk mühendisin geliştirdiği sistemi konuşuyor. Yüksek lisans eğitimi için Almanya'ya gidip alternatif enerji kaynakları üzerine pek çok araştırma yapan Dr. Ahmet Lokurlu, güneşle soğutma yapabilen bir teknoloji geliştiriyor. Sonrasında Lokurlu'nun ve şirketi Solitem'in adı bütün dünyada duyulmaya başlıyor. Olumlu tepkiler hemen geliyor, ancak sistemin 20-30 yıl sonra ancak kullanılabileceği söyleniyor. Hiç kimse bu konuya eğilmiyor. Lokurlu, "Bu bizim için çok pozitif oldu; patenti aldık. Ama şimdi küresel ısınmanın tesadüf olmadığı anlaşılınca, enerji fiyatları hızla artınca, geliştirdiğimiz sistem önem kazandı" diyor.

Türkiye, haziran ve temmuz aylarında çöl sıcaklarını yaşadı. İnsanlar serinlemek için klimaları durmaksızın çalıştırdı. Mayıs ayında 24 bin megavatlarda (MW) olan enerji kullanımı, temmuzda 29 bin MW'ye yaklaştı. Ülkenin emre amade gücü 29 bin MW'lerde olduğu için kısa süreli elektrik kesintileri yaşandı. İşte, Dr. Ahmet Lokurlu'nun buluşu tam da bu noktada öne çıkıyor. Çünkü, enerjisini güneşten alan soğutma sistemi ile büyük oranlarda elektrik tüketiminin önüne geçmek mümkün oluyor. Atmosfere karbondioksit salınmadığı gibi, enerji tasarrufu da yapılmış oluyor. Güneşle soğutma sistemi, klimalarla aynı prensiple çalışıyor. Sistemde, 180-200 dereceye kadar güneş enerjisiyle ısıtılan su, 144 derecede 4 barlık basınçta buhar halini alıyor. Buhar daha sonra iki kademeli makinede soğuğa dönüşüyor. Bununla istenen mekânın soğutulması sağlanıyor.

Konuyla ilgili görüşlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz..Ayakli Rehber, 2010 yılından bu yana yayınlanır ve iş dünyasindaki gelişmeleri bloga taşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım