Yeni Yıl İhracat Performansımız


İhracatın lokomotif sektörlerinden otomotivde yılın ilk ayında ihracat yüzde 4 artarak 1 milyar 392 milyon dolar seviyesine çıktı.Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB)'ne bağlı Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörü ihracatın lokomotifi olmayı sürdürüyor. Yeni yılın ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4'lük artış gösteren sektör, 1 milyar 392 milyon 440 bin dolara çıktı. Yıllık bazda ise yüzde 16'lık artışla 18 milyar 353 milyon dolara yükseldi.

En fazla ihracat Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildi. AB ülkelerine yapılan otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 1 milyar 41 milyon dolar seviyesine çıktı. Ülke gruplarında ise Almanya'ya ilk sırayı aldı. Bu ülkeye geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 33 artışla 218 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Almanya'yı 156 milyon dolar ile Fransa, 114 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 76 milyon dolar ile Hollanda izledi.

TÜRKİYE CUMHURİYETLERİ VE AFRİKAYA İHRACAT ARTIYOR
Bu dönemde Afrika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 7 artarak 58 milyon dolara ulaştı. Orta Doğu ülkelerine ihracat yüzde 3 artışla 59 milyon dolara yükselirken, Türk Cumhuriyetleri'ne ise yüzde 84 artışla 7 milyon dolara çıktı.

TEKSTİL İHRACATI ARTTI
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) de yeni yıla ihracatta artışla başladı. UTİB ihracatı Ocak ayında yüzde 2'lik bir artış gösterdi ve ihracat 89 milyon 79 bin dolara yükseldi. Yine UTİB'in yıllık ihracatı da yüzde 18'lik artışla 1 milyar 117 milyon 648 bin dolar oldu.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Ocak ayında 35 milyon 732 bin dolar olarak gerçekleşti. UHKİB'in ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15'lik bir azalış gösterdi. Yıllık bazda ise UHKİB yüzde 3'lük ihracat artışı gösterdi ve ihracatı 514 milyon 646 bin dolar oldu.

MEYVE SEBZE MAMUL İHRACATI AZALDI
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) de, 2012 yılının ilk ayında 13 milyon 508 bin dolarlık bir ihracata imza attı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15'lik bir azalış gösteren UMSMİB ihracatı yıllık bazda ise yüzde 1'lik yükseliş gösterdi ve 184 milyon 109 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) de Ocak ayında yüzde 9'luk artış kaydederek 5 milyon 544 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Yıllık bazda da UYMSİB yüzde 4'lük bir artışla 107 milyon 392 bin dolarlık ihracat yaptı.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58'lik yükselişle 111 milyon 315 bin dolar oldu.

(CİHAN)

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım