Turizm Sektorunun uluslararasi uygunlugu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son günlerde kamuoyunda turizm istatistiklerine ilişkin olarak yer alan 'turizm gelirinin eksik hesaplandığı, VIP ve CIP salonlarında yapılan alışverişlerin, marinaların ve gayrimenkul satışlarının turizm gelirine katılmadığı' yönündeki eleştiri ve yorumlar üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, kurumun ürettiği tüm istatistiklerde olduğu gibi turizm istatistiklerinin de uluslararası tanım ve standartlar çerçevesinde üretildiğine vurgu yapıldı. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ve Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) tavsiyeleri ve ulusal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak söz konusu istatistiklerin hesaplandığı ifade edildi.

TÜİK'in söz konusu verileri, 2001 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Merkez Bankası ile beraber çalışarak ürettiği, gerek soru kağıdı gerekse uygulama sonuçlarını bu kurumlarla düzenli olarak değerlendirdiği belirtildi. Açıklamada, basında yer alan bu konular daha önceleri de birçok defa dile getirildiği için tüm bunları tartışmak üzere 2010 yılı Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Merkez Bankası, Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK uzmanlarından oluşan teknik bir çalışma grubu oluşturulduğu bildirildi.

Bu çalışma grubunun ülke uygulamaları, anketin uygulama sıklığı, tanım ve kavramların yeniden gözden geçirildiği belirtildi. Özellikle kur farkının turizm gelirlerine etkisi, uluslararası bilet ücretleri, ayakbastı parası, GSM operatörlerinin roaming gelirleri gibi konularda ayrıntılı çalışmalar yapıldığı ifade edildi.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım