Finans Merkezi Projesi Ne zaman Hayata Geçecek..


Türkiye'yi 2023'te dünyanın en önemli 10 ülkesinden biri haline getirmesi beklenen İstanbul Finans Merkezi'nde Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'dan esinlenerek bazı alanlar oluşturulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaatın kısa süre içerisinde başlayacağını, proje tamamlandığında yaklaşık 30 bin kişi için istihdam kapısı olacağını söyledi.İstanbul'u uluslararası finans merkezi yapacak proje için somut adımlar atılmaya başlandı. İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) proje aşaması tamamlanırken inşaat için ilk kazma vuruluyor. İFM projesinin tamamlandığını bildiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaatın kısa süre içerisinde başlayacağını açıkladı. Bayraktar, inşaatın iş kapısı olmasının yanı sıra proje tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam kaynağı olacağına dikkat çekti. 2 milyon 500 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek İFM, New York, Londra ve Dubai'deki finans merkezlerinden daha büyük alanı kapsayacak.

Finans merkezinin tasarımında dünyanın ilk finans merkezi kabul edilen Kapalıçarşı'nın işleyişi ve ortak mekân kullanımı ile Osmanlı Devleti'nin yönetildiği Topkapı Sarayı'ndan esinlenildi. Merkezin içerisinde, Kapalıçarşı'nın modern kopyası olacak bir çarşı bulunacak. Finans Merkezi'nin proje konumu ve mimari yapısı, Anadolu yakasının simgesi olacak şekilde tasarlandı. Topkapı Sarayı'ndaki surlar gibi finans merkezinin etrafındaki podyum hattı üzerinde devam eden yollar tasarlanarak, alan tek bir bütün haline getirilecek. Tüm ortak alanlarda, İstanbul'un tarihî dokusunda yer alan ve geleneksel mimarinin simgelerini oluşturan çeşmeler, kapılar, arkadlar kullanılacak.

Proje hakkında bir grup gazeteciye bilgi veren Bakan Bayraktar, yüzyıllar boyunca Doğu ile Batı arasında köprü görevi gören İstanbul'un proje sayesinde yeniden dünyanın gözbebeği olacağını ifade ederek, "İhtişam ve zarafetin sembolü İstanbul, tarihî misyonuna yakışır bir şekilde küresel ticaretin merkezi olacak." dedi. Proje tamamlandığında, BDDK, Halkbank, Vakıfbank, SPK ve Ziraat Bankası finans merkezine taşınacak. Özel bankalar ve finans kuruluşları için de alanlar oluşturulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Finans Merkezi'ne ilişkin geçen hafta Bakanlar Kurulu toplantısında bir sunum yaptı. Edinilen bilgilere göre projenin maketi bakanlar ve Başbakan Erdoğan'dan tam not aldı.

İFM'nin görevinin Bakanlar Kurulu kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildiğini aktaran Bayraktar, finans merkezinde 560 bin metrekare ofis, 90 bin metrekare alışveriş, 70 bin metrekare otel, 60 bin metrekare rezidans ve 2 bin kişilik bir konferans merkezi olmak üzere, 810 bin metrekare inşaat alanı bulunduğunu bildirdi. Finans merkezi 4 ana bölgeden oluşacak. İFM, Anadolu yakasında Ataşehir ile Ümraniye ilçe sınırlarının kesiştiği noktada E-5 ve TEM'den yararlanabilecek şekilde inşa edilecek. Finans merkezi iki metro hattıyla da şehre entegre edilecek. 7 gün 24 saat yaşayan bütüncül bir mekân olarak düşünülen Ataşehir Finans Merkezi, 5 bodrum kattan oluşacak podyum bloku üzerine inşa ediliyor. Araç trafiği podyum içerisinde sağlanacağından, trafiğe kapalı ortak mekânlar ticaret, yaşam ve dinlenme alanı olacak.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım