Mardin Tugla, İhracata Başladı, Martu Kar Ediyor

Mardin'de 23 yıl önce kurulan Martu Gazbeton ve Tuğla Fabrikası, maaş zammı anlaşmazlığı yüzünden 5 yıl süren grevin ardından 2005 yılında üretimi durdurdu. Mardin Valiliği tarafından özelleştirme kapsamına alınan fabrikayı 16 işadamı satın aldı. 3 milyon liralık yatırımla yenilenen fabrika, şimdi üç vardiya üretimle dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor.Mardin İl Özel İdaresi'ne bağlıyken kapısına kilit vurulan ve 5 yıl atıl kalan Martu Gazbeton ve Tuğla Fabrikası, 2006 yılında Mardinli işadamları tarafından devralındıktan sonra kâra geçti. İhracatının yüzde 60'ını Irak'a yapan fabrika, 90 işçiyle üç vardiya çalışıyor. 150 bin metreküp gaz beton ve bir milyon 200 bin kireç kum taşı üretim kapasitesine sahip fabrika, geçen sene sadece Irak'a 8 milyon dolar tutarında 80 bin metreküp tuğla satışı gerçekleştirdi.
1988'de Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Martu Gazbeton ve Tuğla Fabrikası, dünyanın en gelişmiş ve en yeni teknolojilerinden Alman Hebel International GmbH firması ile teknoloji ve patent (know-how) anlaşması yaparak üretime geçti. 2000 yılına kadar Avrupa ve Ortadoğu'ya ihracat yapan fabrika, 2001'de işçiler ve özel idare arasında çıkan maaş zammı anlaşmazlığı yüzünden 5 yıl süren grevin ardından kapatıldı. 2005'e kadar kapısı kilitli kalan fabrika, Mardin Valiliği tarafından özelleştirme kapsamında 3 milyon liraya satışa çıkarıldı. 16 işadamından oluşan Mardin Güç Birliği, işletmeyi satın aldı. Fabrikayı 3 milyon lira harcayarak yenileyen işadamları, çarkları yeniden döndürdüğü gibi ihracata da başladı. Günde üç vardiya ile çalışan ve siparişleri yetiştirmekte zorlanan fabrika, 5 yıl içinde sadece Irak, Suriye ve Kıbrıs'a 10 milyon dolar tutarında 90 bin metreküp gaz beton tuğla ihracatı gerçekleştirdi. İhracatının yüzde 60'ını Irak'a yapan fabrika, dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bunun için fabrikanın satış elemanları birçok ülke ile temasa geçerek ihracat anlaşmaları için zemin hazırlıyor.

Fabrikanın Yönetim Kurulu ortaklarından Süleyman Akdağ, hedeflerinin dünyanın dört bir yanına depreme ve ısıya dayanıklı tuğla satmak olduğunu, Irak, Ukrayna ve Katar'a kadar sipariş aldıklarını söyledi. Prensipli, istikrarlı ve nitelikli çalışmalarıyla yurtdışında ve yurtiçinde büyük bir başarı yakaladıklarını vurgulayan Akdağ, "Sahip olduğumuz teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz önemle sektörde Türkiye'nin önde gelen saygın üreticilerinden biri haline geldik." dedi

Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) kalite belgeleri aldıklarını ifade eden Akdağ şu bilgileri verdi: "Fabrikayı alırken üç yıl içinde üç milyon lira yatırım ile dünyanın dört bir yanına ihracat yapabilecek kapasiteye getirdik. 2009'da 89 bin metreküp tuğla üretirken 2001 yılında ise 138 bin metreküp tuğla üretimi gerçekleştirdik. Üç yılda 25 milyon lira tutarında tuğla satışı yaptık. Sadece ihracatın yüzde 60 payını alan Irak'a 8 milyon dolar tutarında 80 bin metreküp tuğla ihracatı yapıldı. Dünyanın dört bir yanından teklifler alıyoruz. Ürünlerimiz, depreme dayanıklı, ısı ve ses yalıtımı ile çevreye zarar vermeyen özelliği sayesinde Avrupa ülkelerince tercih edilmektedir."

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım