Arçelik Ne Kadar Büyük..?

Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, bölgesel oyunculuktan küresel yolculuğa çıktıklarını söyledi.


Çakıroğlu, "Eskişehir'deki fabrikamızda kompresör de üretiyoruz. İthal edip cari açığı zorlamıyoruz" dedi. Beyaz eşyada bölgesel oyunculuğunu 'küresel" yolculuğa yönlendiren Arçelik'e Avrupa'nın üçüncü büyük şirketi olmak da yetmemeye başladı.

Dünya çapında 14 fabrikaya sahip olan firma, geçen Kasım ayında Güney Afrika'nın en büyük beyaz eşya şirketi olan Defy'i satın aldıktan sonra yeni fırsatlara yelken açmayı sürdürüyor. Geçen hafta içinde bir grup gazeteciyle buluşan Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, "Yeni satın almalar için avantajlı bir dönemde bulunuyoruz. Bu nedenle gelişmeleri yakından izliyoruz" diyerek düşüncelerini açıkladı.

Açılımlar devam edecek

Çakıroğlu'na, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın sözlerini hatırlatıp, "Bakan, cari açığı yükselten sektörlere beyaz eşyayı da ekliyor. Geçen yıl 615 milyon dolarlık buzdolabı satan sektörün, Çin'le fiyat rekabeti sağlamak için 500 milyon dolarlık kompresör ithal ettiğini söylüyor. Buna ne diyorsunuz?" sorusunu sorduk. Çakıroğlu, şu cevabı verdi: "Bizim Eskişehir'de kompresör fabrikamız bulunuyor. Kendi ürünlerimiz için üretimi burada yapıyoruz. İthal edip cari açığı da sanıldığı gibi zorlamıyoruz." Çin'de sadece o bölge için üretim yaptıklarını da kaydeden Çakıroğlu, yeni yılla ilgili düşüncelerini açıklarken küresel açılımların devam edeceği yönünde bilgiler verdi.

Kapı kapı dolaşıyoruz

Avrupa'daki kriz atmosferi ile Ortadoğu'da yaşanan "Arap Baharı"nın kendilerini sıkıntıya sokmayacağını, tersine yeni stratejilerle pazar arayışlarını hızlandıracağını belirten Çakıroğlu,"Esnek ve hızlıyız. Dünyanın her yerinde kapı kapı dolaşıp ihtiyaçlara göre üretim sistemimizi belirliyoruz" diye konuştu.

Hayatı kolaylaştıran, çevre dostu, alışkanlıkları ve trendleri ihmal etmeyen strateji izlediklerini söyleyen Çakıroğlu, "Mesela, Ruslar uzun ince buzdolabından hoşlanıyor, İran'da dev gibi buzdolapları ilgi görüyor. Bütün bunları göz önünde bulunduruyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Teknoloji belirleyen şirketler içindeyiz

Dünya teknolojisini belirleyen birkaç şirketten birisi olduklarına dikkat çeken Çakıroğlu, bu başarıda rol oynayan en büyük etkenlerin başında da Ar - Ge yatırımlarının geldiğini söyledi. Yılsonunda 7 milyar dolara yaklaşması beklenen Arçelik'in cirosunun yüzde 1 civarındaki bölümünü her yıl olduğu gibi yine Ar - Ge'ye ayırdıklarını ifade eden Çakıroğlu, "20 yıl önce kurulan bu bölümde bugün 870 kişi çalışıyor. Dünya patent liginde ilk 500'de, Türk şirketi olarak sadece 95'inci sırada yer alan Arçelik var. Kendi teknolojimizi ürettiğimiz için esnek ve hızlı olabiliyoruz" dedi.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım