Kavun Bu sene Zarar Etti..

Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı köylerde bu yıl üretimi artan kavun satılmayınca tarlada kaldı. Kavun üreticileri 1 ton kavunu 50 liradan satarken, bazı üreticiler kavunları tarlalarda çürümeye terk etti.
İlçeye bağlı Yörüklü beldesindeki üreticiler, geçen yıl büyük kar elde ettikleri için bu yıl da tarlaların büyük bölümüne kavun ekti. Ancak yurt genelinde kavun rekoltesinin yüksek olması ve talebin fazla olmaması nedeniyle kavun üreticileri hayal kırıklığına uğradı.
Bölge çiftçilerinden Murat Güleryüz, bu yıl 80 dönüm alana kavun ektiğini, geçen yıl kilosunu 50-60 kuruştun sattıkları kavunun bu yıl kilosunu 10 kuruştan satmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Sezonun başında Karadeniz’in yanı sıra İstanbul, Sivas, Tokat ve Kayseri’den de yoğun talep aldıklarını belirten Güleryüz, "Geçen yıl kavunun kilosu 75 kuruşa kadar çıkmıştı. Satışlarımız çok iyiydi. Köylü bu yılda tüm arazisine kavun ekti. Ancak talep geçen yıl ki kadar olmadı. Elimizde çok fazla kavun kaldı. Tarlada da çok kavun var, satılmadığı için toplamıyoruz. Kavunları hayvanlar yiyor. Bir ton kavunu 50 liradan satıyoruz" dedi.
Ankara, İpsala ve Mühürlü gibi farklı cinslerde kavun yetiştiren çiftçi Nejdet Özkutlu ise, geçen yıl tonunu 800 liradan sattıkları kavunu bu yıl 50 liradan satmak zorunda kaldıklarını belirtti.
Kavunların tarlalarda çürümeye bırakıldığını vurgulayan Özkutlu,"Geçen yıldan ümitlenen köylü bu yıl arazinin büyük kısmına kavun ekti. Ancak geçen yıl ki gibi talep yok. Şimdi tarladaki kavunları hayvanlarımız yiyor. Bu yıl kazancımız ne benzin ne de tarım ilacı paramızı karşılamadı" diye konuştu.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım