Dogalgaza Yeni Zam Yapılacak mı..?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza yeni zam gelme ihtimalinin olmadığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği resmi ziyarete katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'ye dönüş yolunda uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, doğalgaza gelen son zamdan sonra yeni bir zam daha olacağına ilişkin söylentiler olduğunu soran bir gazeteciye, "Şu anda bizim gündemimizde öyle bir şey yok. Böyle bir şey kesinlikle yok. Bu vatandaşın tüketici alışkanlığını da etkiliyor ve doğru da değil. Bunun haber niteliği olduğunu biliyorum ama şu anda öyle bir haberimiz yok bizim. Doğal gaza artçı zam yok diyebiliriz" yanıtını verdi.

Güney Afrika'daki temasları hakkında bilgi veren Taner Yıldız, bu ülkenin kömür teknolojilerinde gayet iyi durumda olduğunu belirterek, bu teknolojiden Türkiye'de yararlanmak istediklerini söyledi.

Bakan Yıldız, "Piri Reis gemisinin demode olduğu ile ilgili muhalefet partilerinin eleştirileri var. Bu konuda neler diyeceksiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Daha teknolojik olmakla alakalı yoruma katılıyorum. Biz MTA olarak sipariş ettik. 200 milyon dolar değerinde. Savunma Sanayi Müsteşarlığı eli ile ihale ettik. Hem yerli, hem yabancı katkısıyla olacak.

Eğer Piri Reis sismik arama yapamıyor denilirse bu haksızlık olur. Piri Reis sismik arama yapabiliyor. Sismik veriler alabiliyor. Bizim amacımız o. Daha teknolojisi var mıdır? Vardır. Şu anda Karadeniz'de bulunan sıfır kilometre bir sondaj gemisi var Excon Mobil'in. 1.5 milyar dolara yapıldı ve ilk defa bizde kullanılıyor. Dünyadakilerin hepsinden daha teknolojik. Bizim ondan beklentimiz sondaj çalışması değil." "Siyasi nedenlerle sondaj yapmayız" Yıldız, "Piri Reis'in çalışmalarından bir yol haritası çıktı mı?" sorusu üzerine, "Verileri alıyoruz, paylaşmıyoruz. İki boyutlu ya da üç boyutlu sismik araştırma yaparsanız dersiniz ki burada petrol olabilir. Sondaj yaparsınız ve petrol çıkmayabilir. Sondaj, adı üzerinde. Bu iş böyle bir iş. Koskoca Akdeniz'de kalkıp da her bulunduğunuz yerde sondaj yapmazsınız. O verileri değerlendireceksiniz. Buna rağmen çıkmayabilir" dedi.

Taner Yıldız, "Piri Reis'in araştırmasında olumsuz bir sonuç çıktı. Siyasi nedenlerle yine de sondaj yapar mısınız?" sorusuna, "Hayır kesinlikle yapmayız. Biz memleketin hiçbir kuruşunu heba etmeyiz. Bir sondaj yaklaşık 150-200 milyon dolara kadar çıkıyor. Biz onu ona kurban etmeyiz. Biz onların siyasi inadı adına böyle bir kara deliğe sondaj vurmayız." yanıtını verdi.

"Ağırlık Akdeniz'e kayabilir"


"Bakan Yıldız, "Sondaj gemisi siparişi düşünceniz var mı?" sorusu üzerine, "Sondaj gemiler 600 milyon dolardan başlayıp, 1.5 milyar dolara kadar çıkıyor. Ben petrol bulmadan sondaj gemisi siparişi vermenin doğru olmadığına inanıyorum. Biz yıllık 1-1.5 milyar dolarlık arama yapıyoruz. Ben onu gemiye bağlamam şu anda. Ben onun yerine 50 tane kuyu vururum farklı yerlerde. Ama petrol bulursam tabi ki sondaj gemisi sipariş ederiz. Ama şu anda Buna gerek yok. Sondaj gemisi sahibi olmak sondajlardan petrol çıkarılacağı anlamına gelmez. Petrol çıkartırsan sondaj gemisi alırsın" diye konuştu.

Taner Yıldız, bir soru üzerine, "Ağırlıklı olarak Karadeniz'den Akdeniz'e kayabiliriz. Karadeniz'deki ağırlığı Akdeniz'e taşıyabiliriz" dedi. Yıldız, "Sismik mi, sondaj mı?" diye sorulması üzerine, "Her şeyde" yanıtını verdi.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım