Uluslararası Sanayi Fuarı

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) 2011, dün görkemli bir törenle açıldı. Stantları gezen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hayalet silah olarak bilinen Glock'un Gen 4 modelini de inceledi. Bu silahtan Gül'ün korumaları için alınacak.

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) 2011, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in de katıldığı törenle açıldı. 71 ülkeden 211 yerli 410 yabancı şirketin katıldığı IDEF 2011, Türk savunma sanayiinin geldiği noktayı da gözler önüne serdi. Fuara ilk Türk ana muharebe tankı olan Altay damgasını vurdu. Tankın prototipinin üretimini üstlenen Otokar tarafından tankın gerçek boyutlarda hazırlanan maketi ilk kez günyüzüne çıktı. Gül, Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar tankın bulunduğu standı ziyaret etti. Türkiye'nin G.Kore'yle birlikte geliştirdiği Altay, dünyadaki en yeni ana muharebe tankı olacak. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Aselsan arasında, milli Altay tankı üretimine ilişkin sözleşme imzalandı. Kamuoyu önüne çıkartılan tankın, dost-düşman tanıma sistemine sahip olmasını içeriyor. Müsteşar Bayar, tankın tamamıyla milli imkanlarla üretildiğinin altını çizerek, "Yabancı bir tek ürün bile yer almayacak.'' ifadesini kullandı. Fuarın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı, "Savunma sanayisi savaşa hazırlık için değil, savaşları önlemek için elzemdir. Kimin savaşa hazır, herhangi bir belayı, tehdidi def edecek, caydıracak hazırlığı yoksa başka birinin yanlış yapmasını da azmettirmiş olur." diye konuştu.

İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen IDEF 2011'de gözler Türk firmalarında olacak. Aselsan, modernize ettiği Leopard 2A4 Next Generation tankının yanı sıra ürettiği helikopter kokpitini de fuarda sergiliyor. Edinilen bilgiye göre, tüm uçuş sistemlerini içeren bu kokpit, Türkiye'deki 3,5 milyar dolarlık genel maksat helikopter ihalesini kazanan Amerikan Sikorsky firmasına önerilecek. Aselsan ayrıca F-16'ların gece şartlarında gündüz gibi operasyon yapmasına imkân veren ve Türk mühendisler tarafından üretilen AselPod keşif ve gözetleme sistemini de sergiliyor. TUSAŞ'ın fuardaki göz bebeği ise insansız hava uçağı ANKA. Yer testleri tamamlanan ve uçuş denemeleri yapılan ANKA, 30 bin feet yüksekliğe kadar çıkma, 24 saat havada kalma kapasitesine ve gelişmiş gözetleme sistemlerine sahip. Fuarda FNSS, Otokar, BMC gibi yerli firmalar da TSK için ürettikleri tekerlekli ve paletli zırhlı araçları sergileyip, yeni ihracat pazarları arıyor. Fuar kapsamında ayrıca Büyükçekmece Koyu'nda Türk deniz üssü unsurları da görücüye çıktı. Fuar kapsamında ayrıca TÜBİTAK BİLGEM ve Pakistan Deniz Teknolojileri Kompleksi arasında işbirliğini içeren bir niyet anlaşması imzalandı. Deniz savunma teknolojileri alanında Pakistan ile ortak projeler geliştirilmesi öngörülüyor. Havelsan firması da bir günde 3 anlaşma imzaladı.

GÜL'ÜN KORUMALARINA HAYALET SİLAH

Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Koşaner'le birlikte stantları gezdi. Bu arada hayalet silah olarak bilinen Glock marka tabancaların bulunduğu standa da uğrayan Gül, burada korumaları için 360 adet sipariş verilen Glock 19 Gen 4 modelini gördü. Tabancaların bir ay içinde teslim alınması bekleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım