Dolar Ne kadar Daha Yükselir..?

Yunanistan'ın kredi notunun üç kademe birden düşürülmesi ve ardından İtalya'nın not görünümünün negatife çevrilmesi uluslararası piyasalarda moralleri bozdu. Yatırımcıların hisse senedi ve emtialardan kaçarak daha güvenli gördükleri dolar ve tahvillere yönelmesinin etkisiyle Türkiye'de dolar 1,61 liraya tırmandı. Faiz de yüzde 9 seviyesinin üzerine çıktı.
Avrupa bölgesindeki borç sorunlarına yönelik endişeler ve Euro/dolar paritesindeki gerileme ile dolar 1,61 TL seviyesini aştı. Merkez Bankası'nın bu haftaki Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi oyuncuların pozisyon ayarlamaları sebebiyle gösterge faiz yüzde 9,08'e kadar yükselirken Borsa yüzde 0,14 kayıpla 63 bin 209 puandan kapandı.

Gelişmekte olan ülkelerde borsalar, dün yatırımcıların Euro bölgesine ilişkin kaygıları nedeniyle yüzde 2 düşüş yaşadı. Yatırımcılar, emtiadan ve hisse senetlerinden kaçarak, daha güvenli gördükleri dolar ve tahvillere yöneldiler. İki ayın en düşük düzeyini gören gelişmekte olan piyasalar bir yılın en kötü düşüşüne yaklaşıyor. Tedirginlik, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Yunanistan'ın kredi notunu cuma günü üç kademe düşürmesinden sonra derinleşti. S&P'nin cumartesi günü de İtalya'nın kredi notu görünümünü negatife düşürmesi bu durumu daha ciddileştirdi. Yatırımcıların dolara yönelmesiyle, petrol fiyatlarında iki dolar düşüş oldu. Dolar endeksi yedi haftanın en yükseğini gördü. Son günlerde Euro bölgesinden kaynaklanan kaygılar ön planda görülse de, son Amerikan verilerinin oldukça sönük olması, küresel ekonomik büyüme hakkındaki kaygıları devam ettiriyor. Bu arada Çin'in kapsamlı bir parasal sıkılaştırmaya gideceği beklentisi yeni kaygılar oluşturuyor. Türkiye'de ise bankalararası piyasada dün sabah ilk işlemlerde 1,5935 seviyesinde olan dolar/TL, en son 3 Mart'ta gördüğü 1,6115 seviyesine kadar yükseldi. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Avrupa'daki borç sorunlarına ilişkin endişeler nedeniyle piyasalar oldukça negatif. Çok ciddi bir yabancı talebi görüyoruz. Dolar/TL 1,61 seviyelerini rahatlıkla zorlayabilir. Kurda 1,60 seviyesi aşıldıktan sonra bir miktar yerli satışları da hızlandı ancak yabancı talebi kuvvetli." dedi.

Öte yandan son günlerde görülen yabancı satışları ve piyasa oyuncularının pozisyon ayarlamaları nedeniyle gösterge tahvilin bileşik faizi spot piyasada ilk işlemlerde nisan başından bu yana en yüksek olan yüzde 9,08 seviyesine yükseldi. Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Kurdaki yükseliş bono tarafına da yansıyor. Son günlerde oldukça yabancı çıkışı gördük, buna karşın lokal ilgisi olmadı. Ayrıca piyasa oyuncularının pozisyon ayarlamalarını da görüyoruz. Faizde yukarı hareket devam edebilir." değerlendirmesini yaptı. Tahvil bono piyasasında cuma günü kapanışta ortalama yüzde 8,87, valörlüde yüzde 8,95, son işlemlerde ise spotta yüzde 8,90, valörlüde yüzde 8,95 seviyesinde olan 20 Şubat 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dün sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9,00/8,97 seviyesinden açılmıştı. Başka bir bankacı da "Bu haftaki PPK toplantısının da faizdeki yükselişte etkisi vardır. Bazı yabancı raporlarda faiz artırım beklentilerinden de bahsedilmiş. Piyasada bir gerginlik var ama PPK'dan sonra piyasa rahatlayabilir." dedi. MB'nin mayıs ayında politika faizini sabit tutması, zorunlu karşılık oranlarında ise 100-200 baz puan civarında artırım bekleniyor.


Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım