Konut Kredisi Kullanan Sayıları

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER’in Başkanı Işık Gökkaya, “Siyasî istikrar ortamı bozulmazsa bu yıl konut satışında son üç yılın rekoru kırılır.” tahmininde bulundu. İnşaat firmaları da eski yılları geçecek satış planı yapıyor. Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran’a göre bu yıl bankalar 450 bin aileye ev kredisi verecek.
ARİF BAYRAKTAR İSTANBUL

-Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye’deki istikrar ortamının devamı halinde bu yıl, son üç yılın konut satış rekorunun rahatlıkla kırılacağını söyledi. 2008′de ve 2009′daki iki yılda toplam 550 bin konut satıldığını, sadece geçen yıl rakamın 375 binin üzerine çıktığını vurgulayan Gökkaya, “2011′de satılan konut sayısı ise 375′i rahat geçecek. Bunun için gereken tek şey siyasî istikrar.” dedi. Bu yıl on birincisi gerçekleştirilecek uluslararası gayrimenkul zirvesi İstanbul REstate’in tanıtım toplantısında konuşan Gökkaya, eğer istikrar devam ettirilirse gayrimenkul sektörünün büyüyebileceğini kaydetti. “Çünkü proje geliştiriciler, firmalar şu an ileriye dönük talebi rahatlıkla karşılayabilmek için hazırlık yapıyor.” diye konuştu. Artık marka konutların İstanbul dışına taşındığına dikkat çeken GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Gökkaya, “Türkiye’de istikrar devam ederse alt kesim için ciddi imkanlar doğacak. Bunun yanında her yıl 650 bin konuta ihtiyaç duyan Türkiye’de mevcut 18 milyon konutun yüzde 35′inin değişmesi gerekiyor. Ancak şu ana kadar potansiyelin ancak yüzde 20′si talebe dönüşebildi. Çünkü ülkede yaşayanların sadece yüzde 20′si konut edinebilir güçteydi.” dedi. Gökkaya, şimdi ise Türkiye’nin marka şehirlere ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Garanti Mortgage Genel Müdürü ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Onaran da bu yıl ev sahibi olmak isteyenlere verilecek kredilerde yüzde 25 artış yaşanacağını söyledi. Ocak-Nisan 2011′de geçen yıl aynı döneme göre yüzde 10′a yakın artış yaşandığına dikkat çeken Onaran, “Geçen yıl yüzde 35 artış yaşanmıştı. Bu yıl ise en az yüzde 25 olacak. Böylece tüketiciye verilen konut kredisi 75 milyar TL’ye ulaşacak. Sadece bu seneki artış 18 milyar lirayı bulacak.” dedi. 18 milyar TL’lik kredi artışı için en az 30 milyar TL’lik kredi verilmesi gerektiğini aktaran Onaran, bunun yaklaşık 450 aileye bankalar tarafından kredi verileceği anlamına geldiğini ifade etti.

Bu yıl on birincisi gerçekleştirilecek uluslararası gayrimenkul zirvesi İstanbul REstate’de 18 milyar dolarlık inşaat projesi tanıtılacak. Aynı zamanda 50′den fazla firmanın fuar katılımcısı olarak yer alacağı zirvede tanıtılacak milyar dolarlık çalışmalar Avrupa, Ortadoğu, Rusya, BDT ülkeleri, Kuzey Afrika, Akdeniz Bölgesi ve Türkiye’deki projelerden oluşacak. 17-18 Mayıs’ta gerçekleştirilecek zirveye ayrıca 200′den fazla yabancı yatırımcı konuk olacak. 100′den fazla konuşmacının da yer alacağı zirvede ilk gün politika uzmanı Kazakistan Başkanı Nazarbayev’in baş danışmanı, 2000-2008 yılları arasında Avusturya başbakanı olan Dr. Alfred Gusenbauer, Zaman Gazetesi ekonomi yazarı başekonomist Saruhan Özel, MIT Üniversitesi Thomas G. Eastman Kürsüsü’nün sahibi ve MIT Gayrimenkul Merkezi Başkanı Dr. Brian Anthony Ciochetti, JP Morgan’ın Başkan Yardımcısı Jemma Gren, Uğur Dumankaya, Nurettin Eroğlu, Ömer Faruk Çelik, Engin Yeşil gibi sektörün önde gelen isimleri konuşmacı olacak. Zirve İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım