İzmir Limanı Önem mi Kaybediyor?

ÇİN'in, Pire Limanı'nı Avrupa ve Balkanlar'a Çin mallarının transfer edileceği bir istasyon haline dönüştürmek için yatırım kararı alması üzerine İzmir iş dünyası, İzmir Limanı'nın değeri ve öneminin azalacağı uyarısında bulundu. İşadamları liman yatırımların acilen yapılmasını istedi.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı İlknurDenizli, İzmir Limanı sorununun makul bir çerçevede acilen ve hızla çözülmesi gerektiğini belirtti. Çin'in Pire Limanı'nı Avrupa'ya ihracat üssü olarak tercih etmesinin arkasında yatanları herkesin düşünmesi gerektiğini dile getirenDenizli, "Biz de İzmir Limanı'nda konsensus halinde harekete geçmeliyiz. Hükümet olarak da ilişkileri kuvvetlendirmemiz lazım. Liman işi hiç iyiye gitmiyor" dedi.
İZMİR LİMANI'NIN ALTI ÇİZİLMİŞ DURUMDA
Limanın değerinin her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Denizli, "Şimdi henüz buraya herhangi bir yatırım yapılmamış. Herhangi bir ihale süreci olup olmayacağına dair ortada hiçbir veri yok.Kanunen verilmiş fiyatın altında bir rakama imza atılması mümkün değil. Yani İzmir Limanı'nın şu anda altı çizilmiş durumda. Bu çok önemli bir nokta. Şu saat itibariyle limanımız değer kaybetti. Değer dışında Pire işiyle birlikte önem de kaybedecek" diye konuştu.
İPEKYOLU PROJESİNİ HATIRLATTI
İzmir'in elindeki fırsatları değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Denizli, "Başbakan İpekyolu Projesi'nden bahsediyor. Bu ne demek? Çin'den trene koyacaksın ürünü, buraya bir yere limana gelecek. Eskiden gemiyle 20 gün yol
gidiliyordu. Şimdi belki en çok bir hafta için bir limana inecek. En iyi alternatif ise bizce İzmir Limanı, Nemrut'taki limanlar. Bu yüzden liman konusunda acilenyatırımlar yapmamız gerekiyor" dedi.
FIRSAT KAÇTI
İZSİAD Başkanı Denizli, Çin'in Avrupa'ya ihracatta Akdeniz'de bir aktarma limanı kullanmak istemesinin İzmir için de bir fırsat olduğunu ancak bu fırsatın kaçtığını dile getirdi. Denizli, "Belki derinleştirmeler yapılmış, limanlar rehabilite edilmiş, ihale bitmiş, liman üçüncü nesil gemilerin gireceği biçimde organize edilmiş olsaydı alternatiflerden biri olarak masanın üzerinde duracaktı. Maalesef bir kere alternatif olmayı kaybetti" dedi.
PORSUK: DEĞER DÜŞTÜ
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Hüseyin Porsuk ise "Soruna uluslararası boyutta bakmak lazım. Pire Limanı ile çok büyük bir ihracat-ithalat grubu olan Çin'in anlaşmış olması, oraya daha sıcak bakması, buranın önemini biraz daha yitirmesine neden olacaktır. Bu Limanın ihale edildiği 1.2 milyar dolarlık değerin de düşmesi anlamına gelir" dedi.

Burcu TANER – İZMİR - DHA
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım