Toki Kentsel Dönüşüm Projeleri

Sekiz yılda 500 bin konut hedefine ulaşan TOKİ, yeni dönemde şehir içindeki eski yapıların yıkılıp yeniden yapıldığı 'kentsel dönüşüm'e ağırlık verecek. 248 kentsel dönüşüm projesi yürüttüklerini belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Şehirler kaçak, salaş, depreme dayanıksız yapılardan arındırılmak zorundadır. Sıra ona gelmiştir. Şu anda meselemiz budur." dedi.

Son 8 yılda daha çok şehirlerin çeperlerinde 500 bin konut inşa eden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yeni dönemde kentin içine dönmeyi planlıyor. Başkan olduğu 8 yılda 500 bin konut üretimi hedefini yakalayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2023 yılına kadar 500 bin konut daha inşa edeceklerini söyledi. Kurumun gelecek 12 yılda inşa edeceği yeni konut sayısı, 8 yılda inşa ettiği konut adedine kıyasla daha mütevazı bir hedef. Halen Türkiye genelinde 248 kentsel dönüşüm projesi yürüttüklerini ve bunlardan inşaatına başladıkları 50 bin konuttan 30 binini tamamladıklarını belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, sıranın, şehirleri gecekondu, kaçak, salaş ve depreme dayanıksız yapılardan arındırmaya geldiğini ifade etti.

4-5 Mart 2011 tarihlerinde İstanbul'da TOKİ'nin ev sahipliğinde yapılacak Konut Kurultayı'nın ana gündem maddesi de 'kentsel dönüşüm'. İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen ve soruları cevaplayan Bayraktar, "TOKİ tecrübesini kentsel dönüşümle bütünleştirerek Türkiye'nin şehirlerini kaçak, salaş yapılardan, gecekondulardan, depreme dayanıksız yapılardan arındırmak zorundadır. Sıra ona gelmiştir. Şu anda meselemiz budur." diye konuştu. Bir araziyi arsaya dönüştürüp inşaata başlamanın kolay olduğunu belirten Bayraktar, ancak şehir içinde hak sahiplerini ikna ederek eski yapıları yıkıp yeniden yapmanın zor olduğunu söyledi. Ortaya çıkan rant dolayısıyla özel sektör işin içine girdiğinde içinden çıkılmaz anlaşmazlıklar doğduğunu anlatan Bayraktar, hak sahiplerinin güven duyacağı kamu kuruluşu ile anlaşıp, sadece inşaat aşamasında özel sektörün devreye girmesini istediklerini söyledi. Bayraktar, "Kentsel dönüşümler bir rant dönüşümü değildir. Ancak özel sektör olduğu zaman kâr ortaya çıkar. İşin başında özel sektöre konu edilmemeli." dedi. Kentsel dönüşümde sosyal boyutun ihmal edildiği yönündeki eleştirilerle ilgili soruya Bayraktar şu cevabı verdi: "Sosyal boyut en önemli boyut. Bu konuda da çok başarılı, çok bilgili olduğumuzu söyleyemeyiz. Kentsel dönüşüm yaparken geleneksel yaşam tarzlarını, demografik yapılarını bozmamak lazım. Sosyal bakımdan yeterli düzeyde becerimiz, tecrübemiz olmadığını söyleyebiliriz. Ama tüm iyi niyetimizle bu organizasyonu yaptığımızı söylemek zorundayım."

'TOKİ'den ev alanların şikayetçi olduğuna' ilişkin soruya ise Bayraktar, "Yaptığımız konutlarda istediğimiz kaliteyi yakaladığımızı söyleyemeyiz. 8 sene öncesine göre bugün kalite en az 3 misli artmıştır. Bundan sonra da kaliteyi artırmaya yönelik, binalarımızda değişiklik yapmaktayız. Ama tabii ülkemizdeki konut edinmedeki en temel sorun barınmaya ihtiyacı olan, konuta ihtiyacı olan insanların konut alacak parası yok. Bunu sağlamak lazım. Fiyatları aşağıya çekmemiz lazım."

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım