Petrol Libya'daki Olaylardan Ne Kadar Etkilendi?

Japon Nomura Bank, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki şiddet olaylarının yayılması sonucu ”Libya ve Cezayir’in birlikte petrol üretimini durdurması halinde petrolün varil fiyatının 220 doları aşabileceği” tahmininde bulundu.

Nomura Bank’tan yapılan değerlendirmede, petrol fiyatlarında şu andaki durum 1990-1991′de Körfez Savaşı sırasında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) atıl kapasitesini günlük 1,8 milyon varil azaltması nedeniyle yedi ayda fiyatların yüzde 130 arttığı dönemle karşılaştırıldı.

Değerlendirmede, ”Libya ve Cezayir petrol üretimini birlikte durdurursa petrol fiyatları varil başına 220 doları aşabilir ve OPEC’in atıl kapasitesi günlük 2,1 milyon varil azalır, Körfez Savaşı sırasında görülen seviyelere benzer ve petrol fiyatlarının 2008 yılında 147 dolara ulaştığı zaman gibi” denildi.

Bu arada Libya’daki olayların diğer petrol üretici ülkelere sıçrayacağı ve petrol arzının düşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarındaki artış sürüyor.

ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi şu sıralar 1,06 dolar artışla 96,48 dolara çıktı. Bu ABD ham petrolünün varil fiyatı için Ekim 2008′den bu yana en yüksek seviye oldu.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 2,91 dolar yükselerek 108,68 dolar oldu.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım