2010 Tekstil Sektoru Icin Nasil Gecti, 2011'de Sektoru Neler Bekliyor?

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı ve Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Üyesi Şenol Şankaya, bu yıl için umutlu olduklarını söyledi.
Türkiye genelindeki tüm tekstil ve hazırgiyim ihracatçılarının temsil edildiği 'Hazırgiyim ve Tekstil Sektör Kurulu Toplantısı' UİB'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Şenol Şankaya, tekstilde ikinci baharı yaşadıklarını ifade ederek, bu durumun ihracat rakamlarına da yansıdığını kaydetti. Şankaya, ''Şubat ayında tekstilde yüzde 30 civarında, hazır giyim ve konfeksiyon ise yaklaşık yüzde 20 artış var. Bu iki sektörün toplam ihracat içindeki payının yüzde 20'ye ulaşmasından büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.



Mısır'ın yeri ayrı

Tunus'ta başlayıp Mısır'a uzanan ve Kuzey Afrika'nın neredeyse tüm ülkelerine yayılan eylemleri yakından takip ettiklerini dile getiren Şankaya, özellikle Mısır'ın Türk tekstil ve hazır giyiminde önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Şankaya, “Aldığımız haberlere göre ülkede bir yatışma var, sıkıntı gözükmüyor. Fakat bankacılık sektörü tam olarak istenen boyuta ulaşmadı. Havaleler önceden bir günde yapılırken artık beş güne uzadı. Mısır'a mal satanlar bu konuları gözönünde bulundurmalı” diye konuştu.



Polyester'e yansıyacak

Pamuk fiyatlarının son altı ayda neredeyse hergün tarihi bir rekor kırdığını hatırlatan Şankaya, fiyatların nereye gideceğini bilmediklerinin altını çizdi. Şankaya, Libya'daki olaylardan sonra petrol fiyatlarının da artığını kaydederek, “Bu da polyesteri son derece olumsuz yönde etkileyecek. Ancak hammadde fiyatları sadece Türkiye değil bütün dünyada artıyor. Pamuk fiyatları da bütün dünyada yükseldi” dedi. Şankaya, tekstil sektöründen bu yıl umutlu olduklarını da sözlerine ekledi.


Olumlu hava esiyor

Tekstil Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay da, tekstil ve hazır giyimde 2010'un ikinci yarısından sonra olumlu bir havanın estiğini kaydetti. Burkay, Merkez Bankası'nın yaptığı politika değişikliklerinin sadece ihracat açısından değil, karlılıkta da sektöre önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.


Eski günlere döndük

Tekstil Sektör Kurulu Başkanı İsmail Gülle, 2011 yılının kendileri için iade-i itibar yılı olacağını ifade etti. Tekstil ve hazırgiyimin, çeyrek asırdan bu yana Türkiye ekonomisine yön verdiğini anımsatan Gülle, “Sektör tüm olumsuz görüşlere rağmen büyük bir direniş gösterdi. İhracatımız kriz ortamında düşse bile gösterilen özveri sonucu eski günlerine döndü” dedi.



Türkiye'nin en büyüğüyüz

Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, tekstil ve hazır giyimin 21,5 milyar dolarlık ihracatla Türkiye'nin en büyük sektörü olduğunun altını çizdi. Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Tanrıverdi ise 2011'in hazırgiyim adına olumlu geçeceğini anlattı.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım