Mcdonold's Universitesine Kabul Edilmek Kolay mı..?

Çin’de hızlı büyüyen McDonald’s’ın personelini eğitmek için kurduğu üniversitede yöneticilik eğitimi alma şansını yakalamak, ABD’nin prestijli okullarına girmekten daha zor

Zhou Xiaobu, McDonald’s’ın Çin’deki genel merkezinde yapılan liderlik eğitimi sırasında, elinde, ekibiyle birlikte çözmeye çalıştıkları problem için gerekli bir parçayla bir masadan diğerine koşuşturuyor. Zhou, ekibiyle birlikte parçaları birleştirip Mc Donald’s’ın logosonu oluşturmaya çalışırken, Tayvanlı eğitmenleri, "Hadi, hadi, hadi..." diyerek, büyük ödül olan Danimarka tereyağından yapılan kurabiyeleri kazanması için ekibi motive etmeye çalışıyor. Başlarını kaldırdıklarında gördükleri tabelada ise motivasyonun diğer bir parçası olan, "Bugün eğitim alan kişi yarının lideri olur" yazan tabela bulunuyor.

Burası Çin’deki McDonald’s’ın Üniversitesi ve buraya girmek ABD’nin en prestijili üniversitelerinden Harvard’a girmekten daha zor olabilir. Zhou’nun sınıfı, Şangay’ın dışında bulunan McDonald’s Genel Merkezi’nini 20’inci katında bulunan, yedi eğitim sınıfından biri. Burada 2007 yılında yöneticilik eğitimi almaya başlayan Zhou, "Hamburger Üniversitesi’ne kabul edilmek gurur verici ve heyacan uyandıran bir şey" derken, o dönemde bu eğitim için bin kişinin başvurduğunu ve kendisiyle birlikte sadece yedi kişinin seçildiğini belirtiyor.

Yüzde 1’den daha az
Oransal olarak hesaplandığında, yüzde 1’in altına denk gelen bu durum, Harvard Üniversitesi’ndeki yüzde 7 kabul edilme oranıyla kıyaslandığında, buraya seçilmenin ne kadar zor olduğu daha çarpıcı şekilde anlaşılıyor. Zhou, buraya gelmek için öncelikle kendisiyle aynı McDonald’s şubesinde çalışan 43 arkadaşıyla müdür başyardımcısı olmak için yarıştı ve kazandı. Ardında da buraya gelerek McDonald’s’ın kendisi için ödediği bin 518 dolar karşılığında beş günlük kursa katıldı.

Dünyanın en büyük restoran zincirine sahip olan McDonald’s, Çin’deki yayılmasına paralel olarak eğitim merkezini geçtiğimiz dönemde Hong Kong’tan buraya taşıdı. Şirket, 2010’da bu ülkede 165 yeni şube açarken, 2013’e kadar geçecek dört senelik dönemde toplam bin olan hedefine ulaşmayı hedefliyor.

Çin’de çalışan 70 bin McDonald’s personelinden yaklaşık bin tanesi 2010’da bu merkezde eğitim gördü. 2014 yılına kadar 4 bin kişiye daha eğitim verilmesi planlanıyor.

* Bu yazı Bloomberg’de, "Getting Into Harvard Easier Than McDonald’s University in China" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Kaynak: Hürriyet

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım