Çin Malı Değil, İran Malı

Türkiye'nin ithalatında dünya devi Çin'in ardından, 4,2 milyar dolarlık ithalat artışıyla İran geldi.

Çin'in ardından 'İran malı' istilası

Çin, İran, ABD, Türkiye'ye yönelik ihracatta frene basmayan ülkeler oldular. Çin, Türkiye'ye ihracatını geçen yıl, bir önceki yıla göre 4,5 milyar dolar artırdı. Geçen yıl ABD'den yapılan ithalat ise 2009 yılına göre 3,7 milyar dolar arttı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yapılan hesaplamalara göre, geçen yıl Çin'den 17,2 milyar dolarlık, İran'dan 7,6 milyar dolarlık, ABD'den ise 12,3 milyar dolarlık ithalat yapıldı.

Türkiye'nin önemli ticaret partnerlerinden biri olan Almanya'dan yapılan ithalatta geçen yıl, bir önceki yıla göre 3,4 milyar dolar, İtalya'dan yapılan ithalatta 2,5 milyar dolar, Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalatta da 2,1 milyar dolar artış gerçekleşti. 2010'da Türkiye, Almanya'dan 17,5 milyar dolarlık, İtalya'dan 10,2 milyar dolarlık, Rusya'dan 21,6 milyar dolarlık ithalat yaptı.

1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İTHALAT ARTIŞININ YAŞANDIĞI ÜLKELER
Türkiye'nin ithalatında ilk sıralarda yer alan ve 1 milyar doların üzerinde ithalat artışının yaşandığı diğer ülkelere bakıldığında ise Güney Kore'den yapılan ithalatta 1,6 milyar dolarlık, İngiltere'den yapılan ithalatta 1,2 milyar dolarlık, İspanya'dan yapılan ithalatta ise 1,1 milyar dolarlık artış olduğu görüldü.
Geçen yıl Güney Kore'den 4,8 milyar dolarlık, İngiltere'den 4,7 milyar dolarlık, İspanya'dan ise 4,8 milyar dolarlık ithalat gerçekleşti.

TÜRKİYE'NİN İTHALATINDAKİ İLK 3 ÜLKE
Geçen yıl en fazla ithalatın yapıldığı ülke ise 21,6 milyar dolarla Rusya Federasyonu oldu. Rusya'yı 17,5 milyar dolarlık ithalatla Almanya ve 17,2 milyar dolarlık ithalatla Çin izledi. (AA

http://ayaklirehber.blogspot.com)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım