Botaş Abone Arıyor, Vatandaş Tasarrufa Çalışıyor

Kamu şirketi BOTAŞ, satışları artırmak için konutlara verdiği doğalgaza geçen yıl zam yapmadı. Buna rağmen şirket 2011 satışlarını artıramadı.

Kesinleşen BOTAŞ rakamlarına göre geçen yıl toplam 31 milyar 462 milyon metreküp gaz satışı gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıl ise 32 milyar 135 milyon metreküp olmuştu. BOTAŞ satışları artırmanın hesabını yaparken gaz aboneleri de tasarrufa yöneldi. Uzmanlar tasarruf için kombileri tamamen söndürmenin yerine düşük ısıda çalıştırılmasını öneriyor. Vatandaşları baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları için uyarıyor.

Türkiye'nin 1986 yılında tanıştığı doğalgazın kullanımının hızla yaygınlaşmasıyla son yıllarda abone sayısı 10 milyona, gaz tüketimi 30 milyar metreküplere çıktı. İlk yıllar temiz hava nedeniyle büyük şehirlerde tercih edilen gaz kullanımı, son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye'nin bütün illerine yaygınlaştırıldı. Havaların soğumasıyla birlikte aboneler, kombileri açtı. Gaz dağıtım şirketleri ise vatandaşları zehirlenmelere karşı uyarıyor. Başkentgaz yetkilileri, doğalgazın bilinçli kullanımı halinde güvenilir bir yakıt olduğuna dikkat çekti. Yetkililer zehirlenmelere karşın önemli uyarılar yapıyor: Doğalgaz zehirlemez. Sadece sızıntı durumlarını hissedebilmek için içerisine sarımsakımsı koku ekleniyor. Zehirlenmeye, doğalgazın tam yanmamasından ortaya çıkan karbonmonoksit sebep oluyor. Bunun için de doğalgazlı cihazlar çalışırken tam yanma sağlanmalı, bacaların tam çekip-çekmediği kontrol edilmeli ve temizletilmeli, havalandırma sistemleri kapalı tutulmamalı. Sektör uzmanları, gaz abonelerine faturaları şişirmemek için bilinçli tasarrufu öneriyor.

Kaynak: BOTAŞ.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım