Saatlik İşgücü Maliyeti Yüzde 11 Arttı

ANKARA (ANKA) - Saatlik işgücü maliyeti endeksi 2010 yılının 3’ncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 120.7’ye yükseldi.

Sektörel ayrım yapıldığında saatlik işgücü maliyetinde en yüksek artış yüzde 11.5’le sanayi sektöründe gerçekleşirken, sanayiyi yüzde 10.5 artışla inşaat, yüzde 10.4 artışla hizmetler sektörleri izledi. Yılın 3’ncü çeyreğinde saatlik kazanç endeksi geçen yılın aynı dönemine yüzde 10.5 artış gösterirken, saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksindeki artış yüzde 13.7 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 Yılı 3’üncü Dönem İşgücü Maliyeti Endeksi verilerini açıkladı. Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında, üçer aylık dönemler itibariyle yayımladığı 2008 temel yıllı “İşgücü Maliyeti Endeksi” ile ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başına maliyetindeki değişim nominal olarak ölçen TÜİK, işgücü maliyetinin temel bileşenleri, kazanç ve kazanç dışı (işverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemeleri) işgücü maliyeti olduğuna dikkat çekti. Buna göre, kazanç ve kazanç dışı işgücü maliyeti kalemlerinin tümündeki saatlik değişimi gösteren 2008 temel yıllı saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2010 yılı 3’üncü döneminde kapsanan tüm sektörlerde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttı. Sektörel ayrımda incelendiğinde endeks değerlerindeki yıllık artış oranının sanayi sektöründe yüzde 11.5, inşaat sektöründe yüzde 10.5 ve hizmet sektöründe yüzde 10.4 olduğu görüldü.

-EN YÜKSEK ARTIŞ ELEKTRİK, GAZ, BUHAR VE İKLİMLENDİRME ÜRETİMİNDE-

Saatlik işgücü maliyeti endeksinde 2010 yılı 3’üncü döneminde geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 22.7 ile D (elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı) ve E (su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri) sektörlerinde gerçekleşti.

-SAATLİK KAZANÇ ENDEKSİ YÜZDE 10.5 YÜKSELDİ-

Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan saatlik kazanç endeksi 2010 yılı 3’üncü çeyreğinde, kapsanan tüm sektörlerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 arttı. Sektörel ayrıma bakıldığında, endeks değerlerindeki yıllık artış oranlarının sanayi sektöründe yüzde 10.3, inşaat sektöründe yüzde 10.5 ve hizmet sektöründe ise yüzde 10.8 olarak gerçekleştiği gözlendi. Saatlik kazanç endeksinde 3’üncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 23.8 ile E (su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri) sektöründe gerçekleşti.

-SAATLİK KAZANÇ DIŞI İŞGÜCÜ MALİYETİ YÜZDE 13.7 ARTTI-

İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi yılın 3’ncü çeyreğinde kapsanan tüm sektörlerde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.7 arttı. Endeks değerleri sektörel ayrımda incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 16.6, inşaat sektöründe yüzde 10.6 ve hizmet sektöründe yüzde 8.7 ve oranlarında yıllık artış gözlendi. Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde, 3’üncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 59.1 ile D (elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı) sektöründe gerçekleşti.(ANKA)

© Bu Haber Telif Hakkı İle Korunmaktadır. (ANKA)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım