Dev su tüpleri ve güneş panelleri ile Tübitak kamu binalarının elektriğini bedavaya getirecek

TÜBİTAK, kamu binalarının kendi elektriğini üretebileceği bir proje hazırladı. Pilot bölge olarak seçilen Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi'nde dev su tüpleri ve güneş panelleri kuruluyor. Proje başarılı olması halinde fazla elektrik tüketen devlet binalarında uygulanmaya başlanacak. Keçiören Belediyesi ise rüzgârdan elektrik üretmek için çalışma yürütüyor.

Yerli ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması için hidroelektrik santralleri (HES) çalışmaları sürerken, bu çerçevede Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) da kamu binalarına yönelik bir proje hazırladı. Proje ile, elektrik kullanımının fazla olduğu devlet kurumları ve işletmeler kendi elektriğini üretebilecek. 'Mini baraj'ın pilot uygulaması için seçilen Ankara'daki Keçiören ve Eğitim Araştırma Hastanesi'ne güneş panelleri ve dev su tüpleri kuruluyor.

Yetkililer, projenin maliyeti hakkında bilgi vermezken, mayıs ayında faaliyete geçmesi beklenen projeyi Ankara'nın önemli sanayi merkezlerinden İvedik'teki bir firma üstlendi. Proje için Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi'nin seçilmesinin sebebiyse bol yağış alan ve yüksek rakımlı bir bölge olması. Hastaneye kurulan mini baraj ile hidroelektrik santralinin prototipi oluşturuldu. Santralde ana bölümünde cebri borular, hidrolik türbinler, jeneratörler, transformatörler ile su akışını ve elektrik enerjisi dağıtımını denetleyen yardımcı donanımlar yer alıyor. Güneş enerji panelleri de bu sistemi hareket ettirmek için gerekli enerjiyi sağlayacak. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 ay sonra başlayacak deneme üretiminin başarılı olması halinde proje başta hastaneler olmak üzere elektrik tüketiminin fazla olduğu tüm kamu binalarıyla işletmelerinde uygulanmaya başlanacak. Böylece her kurum kuracağı 'mini baraj'la kendi elektriğini üretebilecek konuma gelecek. Dünyada hidrolik enerjiyle elektrik ihtiyacının yüzde 20'ye yakını karşılanıyor. Yine aynı bölgenin daha yüksek bir kesiminde de Keçiören Belediyesi, rüzgâr enerjisi için çalışmalarını sürdürüyor.Zaman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım