Çalışma Hayatında Yeni Bir Dönem

ANKARA (ANKA) – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı arasında, çalışma hayatı, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında işbirliği yapılması çerçevesinde milletler arası anlaşma imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İle Suriye Arap Cumhuriyeti Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı Arasında İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre iki ülke arasında çalışma hayatı, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında işbirliği yapılması çerçevesinde imzalanan anlaşma çerçevesinde, taraflar çalışma hayatı; toplu iş sözleşmeleri, anlaşmazlıkları giderme, tahkim, çocuk işçiliğinin önlenmesi, işçi işveren ilişkileri, devlet kuruluşlarıyla işveren ve işçi sendikaları arasındaki ilişkiler ve yabancıların çalışma izinleri, iş sağlığı ve güvenliği, iş teftişi,gibi konularda mevzuat ve bu mevzuattaki değişiklikler hakkında belge ve bilgi teatisinde bulunacak.

Birbirlerinin deneyimlerinden istifade etmek amacıyla karşılıklı uzman değişimi yapacak. Ayrıca bu kapsamda istihdam, istihdam politikaları ve iş piyasasındaki gelişmelerin izlenmesi, malul kişilerin mesleki rehabilitasyonu, kamu ve özel istihdam bürolarının çalışma yöntemleri, işsizler için işe yerleştirme, mesleki eğitim ve mesleğe yöneltme, uluslararası kuruluşlarla çalışma hayatına ilişkin işbirliği, diğer ülkelerle bu husustaki ilişkiler, yabancı ülkelerde çalışan vatandaşlarına götürülen hizmetler, yurtdışı teşkilatının oluşturulması, sosyal güvenlik, sosyal sigorta sisteminin örgütlenmesi ve yönetimi, sosyal sigortalar sisteminin otomasyonu ve bilgi kaynak sisteminin elektronik ortama geçirilmesi, sosyal sigorta sisteminden yararlanan kimseler için uzun vadeli yardımlar da yer alacak.

-ORTAK ÇALIŞMA KOMİSYONU OLUŞTURULACAK-

Taraflar, bu Anlaşma’nın uygulanmasının izlenmesi ve işbirliğine ilişkin konuların gerçekleştirilmesi için bir Ortak Çalışma Komisyonu oluşturmaya karar verecek. Uzman değişimi ile ilgili olarak bir sonraki yılın faaliyet programının belirlenmesini teminen içinde bulunulan yılın Aralık ayının sonuna kadar heyet sayısı ve seyahat programı hakkında birbirlerini bilgilendirecek. Taraflar arasında belge, bilgi ve uzman değişimi alanında gerçekleştirilecek işbirliğinin uygulamaya geçirilebilmesi için koordinasyon, Türkiye Cumhuriyeti tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından da Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Direktörlüğünce sağlanacak.

-SORUNLAR İSTİŞARE VE GÖRÜŞMELER YOLUYLA ÇÖZÜME KAVUŞTURULACAK-

Bu Anlaşma maddelerinin yorumu ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklar, Taraflar arasında yapılacak istişare ve görüşmeler yoluyla çözüme kavuşturulacak. Tarafların karşılıklı mutabakatıyla bu Anlaşmaya ayrı bir protokol ile değişiklikler ve ilaveler yapılması teklif edilebilecek. Sözkonusu değişiklikleri veya ilaveleri içeren protokoller karşılıklı olarak kabul edildikten sonra Anlaşmanın ayrılmaz birer parçası olurlar. Taraflar, Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için iç prosedürlerini tamamladıklarına dair diğer tarafa bildirimde bulunacak. Bu Anlaşma, son bildirimin yapıldığı gün itibariyle yürürlüğe girer ve geçerlilik süresi 3 yıl olacak. Taraflardan biri bu Anlaşmayı iptal niyetini Anlaşma süresinin bitimine en az altı ay kala diğer Tarafa bildirmediği takdirde geçerlilik süresi üç yıl uzayacak.(ANKA)

© Bu Haber Telif Hakkı İle Korunmaktadır. (ANKA)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım