Helvacı Sabri’nin kazanlarını TÜBİTAK kaynatacak


Kütahya'da “Genç Danışmanlık” ismiyle faaliyet gösteren marka, patent ve danışmanlık şirketinin, Helvacı Sabri Ltd. Şti.'ye susam kavrulmasında yeni bir teknoloji uygulanması üzerine hazırlamış olduğu projesi TÜBİTAK’tan onay aldı.

“TÜBİTAK destekli “KOBİ Ar-Ge Başlangıç Programı” kapsamındaki projenin 1 yılda tamamlanarak, 400.000 TL olan proje bütçesinin % 75'inin, yani 300.000 TL'sinin TÜBİTAK tarafından Helvacı Sabri Ltd. Şti.’ye hibe edileceği bildirildi.

Genç Danışmanlık Marka ve Patent Ofisi'nin kurucuları olan Gıda Mühendisleri Eyüp Cihan ve Kadir Görenli'nin konuya ilişkin gazetemize verdikleri bilgide, firma için geçtiğimiz yıl Eylül ayında hazırladıkları projenin TÜBİTAK tarafından onaylandığını ifade ettiler. Projelerinin TÜBİTAK tarafından atanan hakem heyetinin değerlendirme raporuyla TÜBİTAK Bilimsel Değerlendirme Kuruluna sunulduğunu kaydeden ikili, Raporun kurul tarafından incelenerek KOBİ Ar-Ge Başlangıç Programı çerçevesinde olumlu görüldüğünü anlattılar. Gıda Mühendisi Eyüp Cihan, projelerinin uygulama sürecinin başladığını kaydederek, yaklaşık 1 yılda tamamlanacak olan proje bütçesinin 400.000 TL olup, bunun % 75 'i, yani 300.000 Lirasının TÜBİTAK tarafından firmaya hibe yoluyla verileceğinin altını çizdi.

Açıklamasında, ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerinin önemli bir bölümünün büyük ölçekli işletmelerle sınırlı olup, ülke sanayinin % 98'ini oluşturan KOBİ'lerin Ar-Ge faaliyetlerinin istenilen düzeyin altında kaldığına dikkat çeken Eyüp Cihan, hazırladıkları projenin onay almasının TÜBİTAK'ın KOBİ'lerin mantıklı ve kayda değer projelerine destek vereceğinin açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Sözlerinin sonunda Genç Danışmanlık olarak Kütahyalı KOBİ'lere Ar-Ge yönü olabilecek projeleri için her zaman yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Kadir Görenli ise, detaylı bilgi için www.gencdanismanlik.com isimli web sayfasından kendilerine ulaşılabileceğini dile getirdi.

“Bu sistemi Dünyada
ilk kez biz kullandık”

Firmalarında hayata geçirecekleri yeni susam kavurma yöntemini dünyada ilk kez kendilerinin kullandığını ve başarıya ulaştıklarını vurgulayan Helvacı Sabri firmasının genç varisi Sabri Özevren de, I.OSB'de taşınacakları yeni imalâthanelerinde bu yöntemle üretim yapacaklarını dile getirdi. Firmaları ve projeleri hakkında bilgiler veren Özevren 1938 yılında kurulan bir şirket olduklarını ifade ederek, Kütahya, Eskişehir, Afyon ve İstanbul'a ürünlerini ulaştırdıklarını söyledi.

Helvacılıkta ana malzeme olan susamın günümüzde çok zahmetli bir işlemden geçirilerek kabuklarından ayrılıp kavrulabildiğini anlatan Sabri Özevren, susamın büyük tanklarda 12 saat ıslatıldığını, daha sonra tuzlanarak kabuklarından ayrılmasının sağlandığını ve en son büyük kazanlarda çevrilerek kavrulduğunu anlattı. Özevren, bu eski yöntemle hem tonlarca tuzlu suyun, hem de susam kabuklarının atık olarak desarj edilmek zorunda olduğunu aktardı. Yeni yöntemleri sayesinde tek bir yüklemeyle bu evrelerden kurtulunduğunu ve ne kabuğun, ne tuzun, ne de suyun heba edilmek zorunda olmadığını ifade eden Özevren, yeni buluşlarında susamın elektrikli bir bant sistemiyle işlendiğini ve daha uzun saklanabildiğini belirtti. Sabri Özevren, bu yöntem ve kazanımlarını şöyle anlattı. “Bu sistemde sadece hammadde haznesi doldurulup ürünün tamamı otomatik olarak işleniyor. Bantlı sistemimizde klasik sistemdeki gibi tonlarca tuz, su ve kabuk atık çıkmıyor. Yeni sistemimizde susam kavrulurken afratoksin oluşması engelleniyor. Ortam steril, ürün steril ve ambalaj da steril olunca susamın dayanıklılığının çok artmasının yanında, lezzet ve görüntü yönünden de daha kusursuz bir ürün elde ediliyor. ”

Buluşlarının birkaç sektörde kullanılan derleme bir proje olduğunu ve klasik yönteme göre insan hata payını minimuma indirdiğini söyleyen Sabri Özevren, ismini “Ultra Hijyen Susam İşleme Teknolojisi” koydukları sistemin bulunacağı yeni imalathanelerinde çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, proje için Mart ayında yasal sürecin başladığını sözlerine ekledi.

18.02.2009
Tellal Haber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım