Bir Avrupa Ülkesiyle Daha Vizeler Kalktı..


Türkiye ile Sırbistan arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç'in gerçekleştirdiği görüşmeler sırasında, iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmaya imza atıldı.

Anlaşmaya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imza koydu.

SIRBİSTAN 62. ÜLKE OLDU

Son zamanlarda yürütülen diplomatik çalışmaların ardından son bir yılda birçok ülke, Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırdı. Suriye, Pakistan, Arnavutluk, Libya, Ürdün, Lübnan ve son olarak Rusya'nın da eklenmesiyle Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve bölgelerin sayısı 61'e yükseldi. Son olarak Endonezya ile de vizelerin tamamen kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı.

En son Rusya ile imzalanan anlaşmaya göre, Türk ve Rus vatandaşlarının bir aya kadar olan turistik ziyaretleri vize zorunluluğu dışında tutulacak. İki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecekler.

Rusya'nın en çok ihracat yaptığı on ülke arasında Türkiye dördüncü sırada yer alırken, en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında da 14. sırada yer alıyor. Vizelerin kalkması ile ticaret dengesinde Türkiye'nin lehine gelişmelerin yaşanacağı öngörülüyor.

Rusya'da bugün Enka, Koç, Zorlu (Vestel, Taç, Zorlu Enerji), Efes, Şişecam gibi büyük firmaların yanı sıra küçük ve orta ölçekli firmaların da birçok üretim tesisi bulunuyor.

Türk müteahhitlerinin iş üstlendikleri tüm ülkeler arasında Rusya Federasyonu, değer itibariyle açık arayla ilk sırada yer alıyor.

Türkiye, Rusya'ya 3 milyar 202 milyon dolar ihracat yaparken, Rusya'dan 19 milyar 720 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi.

Libya'ya 1 milyar 800 milyon dolar ihracat yapılırken, bu ülkeden 403 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

Vize uygulamasının kalktığı Suriye, Lübnan ve Ürdün ile Türkiye arasındaki ticaret de Türkiye lehine görünüyor. Türkiye ve Suriye arasındaki dış ticaret hacmi, 2009 yılında 1 milyar 752 milyon 292 bin dolar oldu. Türkiye, 2009 yılında Suriye'ye 1 milyar 424 milyon 611 bin dolar ihracat yaparken, bu ülkeden 327 milyon 681 bin dolar ithalat yaptı.

Türkiye'nin aynı yıl Lübnan ile arasındaki ticaret hacmi 795 milyon 254 bin dolar oldu. Türkiye, Lübnan'a 686 milyon 454 bin dolarlık ihracat yaparken, bu ülkeden 108 milyon 800 bin dolarlık ithalat yaptı.

Türkiye ve Ürdün arasındaki ticaret, geçen yıl 476 milyon 282 bin dolardı. Türkiye, Ürdün'e 455 milyon 928 bin dolar tutarında ihracat yaparken, bu ülkeden ithalatı ise 20 milyon 354 bin dolar oldu.

Türkiye ve Pakistan arasında dost ilişkilere rağmen ticaret hacmi, potansiyeli yansıtmayacak ölçüde yetersiz ve yıllara göre değişkenlik gösteriyor. Pakistan'a 163 milyon dolarlık ihracat, 619 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirildi.

Son dönemde vize uygulamasının kalktığı ülkelerden Arnavutluk'a 273 milyon dolarlık ihracat, 5 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Vize uygulamasının kaldırılması planlanan Endonezya ile 251 milyon dolarlık ihracat, 1 milyar 18 milyon dolarlık ithalat hacmi oluştu.

VİZE UYGULAMAYAN ÜLKELER

Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve özel idare bölgeleri ise şöyle:

''Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Katar, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Tacikistan, Tanzanya, Uruguay, Ürdün, Venezuela.''

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım